Perodua Alza launch in Malaysia

 perodua-alza-01

Perodua finally launch their range of MPV in Malaysia with Perodua Alza today. It is a 1.5-litre MPV that will be available on sale tomorrow. Currently we are only looking at 4 variant and another 2 more luxurious model will be out next March 2010. The four variants includes Standard model and Premium model with the option of Manual or Automatic. The colors available are Classy Purple along with Ebony Black, Ivory White, Pearl White, Medallion Grey, and Glittering Silver.

The engine will have a 103hp at 6000rpm and 136Nm at 4440 rpm torque.

Overall the car internal and features are pretty much basic. With the premium model having some props of CD/MP3/WMA audio system with Bluetooth capability, dual SRS Airbags, steering wheel audio control switches. Also the Classy purple is only available for the premium too. Leather seat wrap is also available on the premium edition.

Current Perodua Alza price range is from RM56,000 to 64,000. Perodua Alza price in Malaysia will be as follows:-

Perodua Alza 1.5L Standard MT

Solid – RM55,490

Metallic – RM55,990

S. Metallic – RM56,190

Perodua Alza 1.5L Standard AT

Solid – RM58,490

Metallic – RM58,990

S. Metallic – RM59,190

Perodua Alza 1.5L Premium MT

Solid – RM60,490

Metallic – RM60,990

S. Metallic – RM61,190

Perodua Alza 1.5L Premium AT

Solid – RM63,490

Metallic – RM63,990

S. Metallic – RM64,190

I am actually impress with their later model that is expected to release on March 2010. This premium sports model will include bodykit, GPS and a reverse camera for safety. It will be priced at around RM69.990. But the engine will remain to be the same with 3SZ-VE. We found the brochure of this new Perodua Alza Premium Sports edition as below.

perodua-alza-02

perodua-alza-brochure-01 perodua-alza-brochure-01a

perodua-alza-brochure-02perodua-alza-brochure-03 

Source from: funtasticko

Perodua Alza TV Commercial

About the Author

Cars, I have read so much about cars to keep me updated that I notice that there are so much more that I do not know about them. Keep update with the Automotive Industry as I learn more about it each day myself. I started this blog with 2 of my very good friends, and we all share a passion for cars and speed. Adi Wong

12 Responses to “ Perodua Alza launch in Malaysia ”

  1. Hi, there is a Perodua Alza contest on Facebook. Check it out at http://www.facebook.com/pages/Car-One-Moment-MPV-The-Next/171380144403.

  2. thanks for sharing man..

  3. hi friend i just create a perodua Alza club at http://www.Myalza.com hope can see you there! :)

  4. Its a wonderful car..for Alza picture gallery visit http://www.huzaifahm.blogspot.com

  5. Hi Jenny
    I do not own an Alza but can i join the club?

  6. this car overall is seriously awesome. :) even do their is a few hiccup, 3rd row passenger seat, and aircond blower. the comfortability is still good. i can rate this car 7/10. :)

    btw i already create 1 website for all alzains around malaysia. if you interested to join just register yourself overthere and post any question you want. :)

    http://www.alzaclub.net

  7. Yes. IF you intend to buy a budget MPV, this is worth buying.

  8. Join Perodua Alza Club now @ http://www.alzaclub.my.
    An Online Community/Forum/Club for Owners and Fans of Perodua Alza.

  9. memang menyesal membeli p2 alza coz apabila pandu kereta ini,banyak bunyi di dalam,”kit kat kit kat”,macam pandu kereta second hand saja
    hantar ke service,pagi pukul 8.30am tunggu sampai 1pm,masalah masih ada,servis center cakap nak tinggal kereta for 2 day for checking,after 2 days,bunyi dalam kereta masih ada…..rm62k beli kereta macam ini,betul betul rasa marah……
    lain kali beli kereta,bukan saja nak timbangkan harga,qualiti,juga nak timbangkan after sales service…..
    bukan tak nak sokong buatan malaysia,tapi betul betul tak layak untuk disokong

  10. saya seorang penyelia pengeluaran di scomi coach(bas) telah membeli alza 1.5 ezi auto melalui ajen DMM Selayang prima(booking pd 03/11/2009 dapat pd 17/02/2010), mula terima saje ‘weatherstrip belakang’ sudah ditukar dengan jenis viva(akibatnya cermin calar),salepas tu macam2lah pembaikan demi pembaikan dibuat namun, ad beberapa lagi yang masih tidak dapat diatasi oleh pusat servis tuan,saperti;
    1)pemegang gear longgar(model ‘Kembara’ lebih padat),
    2)lampu penunjuk gear tiada pd waktu malam(model ‘kembara’ lebih selesa),
    3)tutup pintu tetap bunyi tin kosong,
    4)bunyi deruman dalam kereta semasa memandu masih kuat,
    5)semasa keluar dari pusat servis Sg.Choh tayar bocor sebab kena paku&skrew yang masih banyak sepanjang jalan keluar(depan bengkel),
    **6)bunyi atap bising kuat ketika hujan(walau hujan gerimis), apabila diadu jawapan yang diberi ‘biasa’ dan disuruh pula ubahsuai di luar dengan tanggungan sendiri, lalu saya buka sendiri, terkejut mendapati punca bising kerana panel siling depan tidak digam dengan kuat akibatnya tercabut, lalu menyebab bunyi bising kuat; saya baiki sendiri dengan kos RM1,200.00(sepatut ditanggung pihak tuan). Untuk makluman tuan saya sudah membuat aduan tetapi diabaikan; di scomi kami kejar si pengadu untuk memenuhi kepuasan pelanggan, diharap pihak tuan pun begitu juga.
    Sekian untuk tindakan pihak tuan. Terima kasih.

  11. want to know on the current data and breakdown.

  12. saya telah membeli perodua Alza PJW 8365 pada 4hb Disember 2010..memang cantik …tapi sayang lampu depan Alza saya telah dimasuki air(dalam tempoh waranty)…saya telah membuat aduan di pusat servis perodua cawangan Kangar dan telah diambil gambar dan juga dimaklumkan bahawa penukaran akan dibuat selepas mendapat kelulusan pihak yang berkenaan…tapi malangnya sehingga sekarang belum mendapat apa apa maklum balas dari pihak terbabit…adakah pihak QC Perodua terlepas pandang dalam meluluskan pengeluaran atau ……..Saya harap tindakan dapat diambil segera memandangkan keadaan lampu depan Perodua Alza saya yang semakin teruk lebih lebih lagi pada musim hujan …..imej Perodua Alza akan terjejas kerana orang ramai akan menilai apa yang mereka nampak.Saya berharap agar pihak yang berkenaan dapat mengambil tindakan secepat mungkin

Leave a Reply

You can use these XHTML tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <blockquote cite=""> <code> <em> <strong>